7 tips för att slippa torr hud

pexels-photo

De allra flesta av oss upplever torr hud vid något tillfälle i livet, oavsett ålder. Den goda nyheten är att det är möjligt att få bukt med problemet med bra hudvård och bra produkter. I denna artikel ger vi 7 tips för att slippa torr hud.

Därför blir huden torr

Torr hud producerar mindre talg än normal hud och saknar fettämnen den behöver för att bevara fukt och bygga en skyddande sköld mot yttre påverkan.

Man kan få torr hud var som helst på kroppen, och i vilken ålder som helst. Benen, armarna och händerna är speciellt utsatta.

När det uppstår en obalans i det översta hudlagret känns huden stram och kan se sliten ut. Den kan klia, flagna – och i värsta fall – spricka.

Eftersom det är många olika faktorer som kan störa hudens balans, är det viktigt att veta vad det är som påverkar den negativt.

Vintern är en påfrestning för huden

Huden reagerar på låg luftfuktighet, kyla och vind. Många upplever torrare hud på vintern, när vi utsätts för stora kontraster mellan utomhus- och inomhusklimat.

Det finns också andra saker som stör hudens naturliga balans. Frekventa, långa duschar eller bad med varmt vatten torkar ut huden, speciellt om du använder parfymerad tvål. Starka tvålar, tvättmedel och alkoholbaserade rengöringsmedel är alla skadliga för huden när de används kontinuerligt.

Hormonella förändringar kan också påverka huden. Då behöver huden lite extra uppmärksamhet.

Torr hud kliar ofta, något som kan upplevas som väldigt obehagligt. Men även om det är frestande att klia på det berörda området måste det undvikas, då det kan medföra en ytterligare nedbrytning av hudens naturliga skyddsbarriär, ökad irritation och hudskador.

7 tips – så förebygger du torr hud

Eftersom torr hud uppstår eller förvärras av externa faktorer, är det mycket du kan göra för att hjälpa din hud att upprätthålla sin naturliga balans, och slippa torr hud!

  1. Tänk fukt! Använd bara milda produkter, tvålar och kroppsskrubb på huden när du duschar eller badar.
  2. Efter duschen eller badet – badda huden torr istället för att skrubba den med en handduk.
  3. Använd en rik kräm för att behålla fukt i det översta hudlagret. Efter bad eller dusch är det särskilt viktigt att smörja in kroppen omedelbart.
  4. Smörj in händerna en liten stund innan du går ut i kylan, så att krämen hinner absorberas ordentligt.
  5. Skydda huden med handskar och klädesplagg när du är ute på vintern.
  6. Lösningsmedel och rengöringsmedel kan irritera huden, så välj milda produkter. Undvik antibakteriella geléer som innehåller alkohol.
  7. Drick rikligt med vatten.

Tips: Nattljusolja eller Omega 3 kan ha en positiv effekt på torr hud. Avokado är också ett gott alternativ.

HTH skin repair är en kräm speciellt framtagen för att skydda och vårda huden, oavsett ålder. Hudkrämen är dokumenterat mild, tillför huden fukt samt normaliserar hudens skyddsbarriär. Den innehåller utvalda oljor och hudens egna fuktighetsgivande ingredienser. En bra hudkräm är ett effektivt sätt att bli av med torr hud.