Yttorr hy? Så hanterar du den bäst!

pexels-photo

Yttorr hy är ett vanligt hudtillstånd som påverkar många människor, särskilt under de kallare månaderna eller i torra klimat. Att förstå och behandla yttorr hy är viktigt för att upprätthålla en frisk och strålande hud. I denna artikel går vi igenom vad yttorr hy är, dess orsaker och hur du bäst kan ta hand om den!

Vad är yttorr hy?

Yttorr hy är en hudtyp där det översta lagret av huden är torrt och fnasigt, medan de djupare lagren kan vara normala eller till och med oljiga. Detta tillstånd kan leda till att huden känns stram, kliar och ser matt ut. Det är särskilt vanligt i ansiktet, men kan också förekomma på andra delar av kroppen.

Orsaker till yttorr hy

Flera faktorer kan bidra till att du utvecklar yttorr hy:

  • Klimat: Kallt och torrt väder kan dra ut fukt från huden.
  • Värme: Inomhusvärme kan minska luftfuktigheten och torka ut huden.
  • Hudvårdsprodukter: Användning av hårda rengöringsmedel kan störa hudens naturliga barriär.
  • Åldrande: Med åldern minskar hudens förmåga att behålla fukt.
  • Sjukdomar: Tillstånd som eksem och psoriasis kan orsaka yttorr hud.

Yttorr hud i ansiktet

Ansiktet är särskilt benäget för yttorr hud eftersom det är så utsatt för orenheter och tvättas frekvent. Tecken på yttorr hud i ansiktet inkluderar rodnad, fjällning och en känsla av stramhet. Det är viktigt att identifiera dessa tecken tidigt för att kunna vidta åtgärder och förebygga hudens välmående.

Produkter för yttorr hy

 Många av hth’s produkter innehåller bland annat karbamid – en effektiv fuktbindare som finns naturligt i hudens yttersta lager (Överhuden/Epidermis), och fungerar effektivt mot torr hud. Yttorr hud beror ofta på brist av fukt. Hth Skin Repair är en mild hudkräm framtagen för att lugna och stärka hudens barriärfunktion. Dessutom har den rikligt med karbamid som binder fukt och verkar effektivt. Använd på utsatta områden av yttorrhet.