FAQ

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om torr hud, HTH, våra produkter och ingredienser.

Det finns flera olika symptom på torr hud. Torr hud kan kännas stram och sträv. Torr hud kan även klia och fjälla, vilket kan kännas obehagligt eller irriterande, eller även göra ont. När man har extremt torr hud kan huden även spricka. Då är det viktigt att regelbundet smörja in huden med en hudkräm för torr hud. Leta efter krämer med karbamid som är en särskild effektiv ingrediens mot torr hud.

De flesta vuxna har någon typ av problem med torr hud. Man kan vanligtvis säga att problem med torr hud är vanligt hos äldre personer och ovanligt hos väldigt unga. Man kan dessutom vara torr på vissa delar och fet på andra, vilket är ganska vanligt i ansiktet. Huden blir ofta torrare på vintern när luftfuktigheten är låg både inne- och utomhus.

Nej, inte nödvändigtvis. Känslighet kan förekomma hos alla hudtyper. Däremot är känslig hud oftast torr till följd av brist på fuktighetsbindande ämnen eller fetter.

Hud som åldras blir skrynklig, oelastisk och torr. Den naturliga förekomsten av fuktighetsbindande komponenter i huden minskar. Funktionen hos svett- och talgkörtlar avtar, vilket medför en förändring av fettbalansen på hudytan och en ytterligare försämring av fuktbalansen. Läderhudens fibrer förändras med tunnare och mindre elastisk hud som följd. Fettlagret i underhuden minskar och gör huden ömtåligare för slag och stötar. Hudens läkande förmåga avtar samtidigt som känsligheten mot infektioner ökar.

Man kan inte göra något åt naturligt åldrande men man kan förebygga för tidigt åldrande. Uttorkning påskyndar åldrandet. För mycket sol har samma effekt. Man kan emellertid bibehålla bra hudegenskaper genom att behålla hudens fuktbalans, leva sunt samt sola med måtta.

Karbamid är en av de komponenter som kallas hudens naturliga fuktighetsbindare. När huden blir torr råder ofta brist på karbamid. Karbamid finns även i vår urin (cirka 2 %) och det är en slutprodukt i proteinnedbrytningen. När man har torr hud eller torra händer kan det vara bra att använda en hudkräm eller handkräm som innehåller karbamid. Karbamid är en av nyckelingredienserna i HTHs produkter, och är en av anledningarna till varför hudkrämer från HTH är effektiva mot torr hud. Karbamiden i HTHs produkter är framställd på syntetisk väg.

Mjölksyra är en av de komponenter som kallas hudens naturliga fuktighetsbindare. Mjölksyra har också en positiv effekt på hudens cellförnyelse. Som bekant bildas också mjölksyra i våra muskler vid nedbrytning av kolhydrater.

Kombinationen av HTH:s verksamma beståndsdelar, karbamid och mjölksyra, ger ett lågt pH-värde. Ett lågt pH-värde bidrar också till att produkterna inte behöver något konserveringsmedel.

Svedan är ett tecken på att din hud är torr och behöver HTH. Torr hud har ofta små sprickor, i vilka produkten kan tränga längre ner. Mjölksyran och dess låga pH är orsaken till svedan. När du har använt HTH några gånger och fuktbalansen har återupprättats försvinner detta obehag, som är helt ofarligt. Man kan säga att svedan är ett tecken på att huden behöver hjälp.

Det finns inget som talar emot att använda produkten på barn annat än risken för eventuell sveda, som kan vara svår att förklara för ett barn. Därför bör barnet vara över 5 år. HTH skin repair innehåller en lägre andel karbamid, och svider inte på barns hud.

HTH universal cream är extra berikad med fetter och mjukgörande oljor men har samma halter av fuktighetsbindande ämnen (karbamid & mjölksyra) som HTH original body lotion. HTH universal cream lämpar sig för utsatta hudpartier, till exempel händer, armbågar och ansikte.

Man kan ha ”överdoserat” HTH. Då absorberas inte produkten av hudens yttersta lager (hornlagret), utan de fuktighetsbindande komponenterna ligger kvar på ytan och tar upp vatten. Detta kan ge en kladdig känsla.

Ja, du kan använda både HTH original universal cream och HTH original body lotion oparfymerad.

HTH original universal cream innehåller varken parfym eller konserveringsmedel. HTH original body lotion är utan konserveringsmedel och finns både med och utan parfym. Den oparfymerade varianten säljs på apotek.