Från bad i sur mjölk till mjölksyra – så har vi vårdat huden genom tiderna

Person sitter i badkar

I alla tider har människan vårdat sin hud på olika sätt. Kleopatra badade till exempel i sur mjölk, även kallat mjölksyra. Syran används än i dag i hudvårdsprodukter för att få slätare och återfuktad hud. Hon använde också smink för att ta hand om sin hud. Eyeliner var till exempel bra som skydd för insekter och ögonsjukdomar, medan hudoljor och puder var skyddande mot solen.

Ingredienser som alltid har vårdat huden

Urin är en ingrediens som också använts för att återfukta torr hud i tusentals år. Anledningen till att det är så bra för nariga händer är att det innehåller ämnet urea som är synonymt med karbamid. Karbamid är en syntetiskt framställd komponent i dagens hudlotion eftersom det är fuktbindande. Kort sagt är det alltså ett ämne som liknar hudens naturliga fukthetsbindare.

Dog av hudvård

Det har inte bara varit viktigt med återfuktad hud, på 1800-talet skulle den vara blek också. Idealet för kvinnor var att se sjuka och bräckliga ut för att bli omtyckta. Det fixades med citronsaft eller, som i den flesta fallen med bly. Bly var ingen ny företeelse på 1800-talet, det har använts i flera 100 år till att både bleka och släta ut hyn.

På 1900-talet upptäcktes dock farorna med bly och hudvården har blivit snällare och snällare. Med blyets impopularitet försvann också bleka ansikten. Sommaren 1923 blev solbrännan het i Sverige. Att vara brunbränd betydde inte längre att man var från landet och jobbat utomhus utan visade att en hade råd att lata sig på stranden och kanske till och med varit utomlands.

Så efter några 100 år med livsfarlig hudvård hade det blivit mer och mer trendigt med naturlig hudvård. Under början av 1900-talet rekommenderades till exempel kvinnor att dricka mycket vatten för att återfukta huden. Detta var helt fel, det går inte att återfukta huden med hjälp av vatten från insidan. På 60-talet var istället sömn ett gott råd för bra hud och det stämmer delvis, eftersom sömnhormonet melatonin utlöses när du sover. Melatonin är en antioxidant som hyn mår bra av.

Återfuktande kräm registrerades först som läkemedel

Först i slutet av 60-talet kopplades torr hud ihop med brist på fuktgivande ämnen. Efter att dermatologen Gunnar Swanbeck upptäckt att kombinationen karbamid och mjölksyra var ett lyckat recept på en återfuktande hudkräm registrerades den först som läkemedel. Inom vården är karbamid fortfarande känt för att verka mot atopiskt eksem men i början av 70-talet gick hudkrämen från att bara vara ett läkemedel till att också säljas i butik.

Att återfukta huden alltså har varit viktigt sen urminnes tider, även om trender kommit och gått. Med en historia av eyeliner som skydd mot insekter och bly till att bleka huden känns det fantastiskt att hudkrämen vi använder i dag innehåller en ingrediens som Kleopatra använde för över 2000 år sen.