Så väljer du bästa hudkrämen för torr hud

Person smörjer in axeln med hth som är en hudkräm för torr hud

De flesta av oss har nog upplevt torr hud. Den där obehagliga känslan av att huden stramar, kliar, sticker och känns sträv. Man känner sig inte riktigt som sig själv när man har torr hud. Ett av de mest effektiva sätten att bli av med torr hud är genom att regelbundet smörja in sig med en effektiv hudkräm. Så hur väljer man den bästa hudkrämen för torr hud? Hur viktiga är ingredienserna i en hudkräm? Vi går igenom vad du bör tänka på i valet av hudkräm för torr hud.

Varför får man torr hud?

Torr hud beror ofta på en obalans i det översta hudlagret. Torr hud producerar mindre talg än normal hud och saknar fettämnen som den behöver för att bevara fukt och skydda sig mot yttre påverkan. Det är vanligt med torr hud, och de allra flesta upplever perioder av torr hud.

Torr hud kan bero på många saker. För vissa är det genetiskt. För oss som bor i Norden är det vanligt att man får torr hud i perioder, speciellt under vinterhalvåret. Många upplever dessutom att de har torr hud i de lite senare stadierna av livet, vilket beror på att den naturliga oljeproduktionen i huden minskar efter 35-årsåldern.

Det finns mycket annat som också kan bidra till torr hud. Hormonella förändringar, långa och frekventa duschar eller bad, och användningen av starkt parfymerade tvålar och rengöringsmedel kan också leda till torr hud.

Externa faktorer som väderväxlingar, årstider, temperaturväxlingar när man går från inomhus- till utomhusmiljö kan också förstärka torr hud. Därför är det viktigt att ta hand om huden och regelbundet smörja in sig med en hudkräm.

Hitta bästa hudkrämen för torr hud

Det finns oändligt många hudkrämer på marknaden, men när det kommer till torr hud finns det en del saker som man bör leta efter. Leta efter hudkrämer som innehåller fuktbindande ingredienser. Detta kommer att hjälpa till att stärka hudbarriären och återställa den naturliga fuktbalansen i huden. Vilka ingredienser är då fuktbindare? Karbamid, eller urea som det också heter, är någonting du bör leta efter i ingredienslistan när du ska välja hudkräm för torr hud. Karbamid är en effektiv fuktbindare som bildas som en slutprodukt när kroppen bryter ner protein, och finns naturligt i hudens yttersta lager. Torr hud beror ofta på en brist av karbamid. HTH Original Body Lotion är ett exempel på en effektiv hudkräm för torr hud som innehåller karbamid.

Bra ingredienser för torr hud

  • Karbamid – Karbamid är en mycket effektiv ingrediens om du har torr hud! Många hudläkare och dermatologer rekommenderar att man använder hudkräm med karbamid när man har torr hud. Det finns dessutom studier som visar att karbamid även hjälper vid atopiskt eksem.
  • Betain – Betain förekommer naturligt i huden och är ett ämne som hjälper huden att binda fukt. Betain stärker även hudens barriär och skyddar mot irritation.
  • Mjölksyra – Mjölksyra är en typ av Alfahydroxysyra (AHA). Mjölksyra hjälper till att förbättra hudens förmåga att bevara fukt, och det är en effektiv ingrediens mot torr hud. Det hjälper också till att återställa hudens naturliga PH-balans.

Effektiva hudkrämer för torr hud

  • HTH Original är speciellt framtagen för torr hud och innehåller karbamid. Den finns som parfymerad och oparfymerad.
  • HTH Skin Repair innehåller vårdande havreolja och funkar jättebra för torra händer.